BASALT

DESIGN RESIDENCY - with João Valente and Dion Soethoudt.



The request was given by Pico do Refúgio, in order to develop a set of design pieces, made with Basalt, for the specific context
of this rural tourism space in Island of S. Miguel in Azores. The initial focus of the Residency went through a process of research
that was transversal to the different properties of BASALT and divided itself between visual features and the geological characteristics
of the different types of local stones and other local materials.


#1 OLIVINA
A cutting board drawn from the BASALT stone OLIVINA and the wood of Metrosideros. The choice of this stone relates to the finishing process that this type of basalt offers, being a denser stone that allows to be polished, giving, as such, a smoother and delicate touch.



#2 POVOAÇÃO
Trivets are shapped from the stone BASALT of POVOAÇÃO. The use of this type relates to its geological characteristic, since it
has a great capacity of heat absorption. Consequently, this type of basalt traditionally served as the material used for the
construction of furnaces and fireplaces. The trivets are made in the same stone but two types, red and grey, its drawn a circle
that complements each other, so that the excess of one is the inside of the other.



#3 CRYPTOMERIA
The hanging lamp was specially designed for the reception corresponding to the light porjection they had. The light projection was a problem, due to the fact that it is a very spacious place with a high ceiling. As such, was created a doubly illuminated hanging lamp, focusing up and down so that the light can reach the entire room in a effective way. Pico do Refúgio was previously a tea factory and, therefore, the industrial environment was kept by recreating the transport of the wooden beams. The chosen wood was CRYPTOMERIA a local material, which is very appropriate for humid environments, the beam was cut centered on the trunk, which means that in ends of the lamp it is
possible to identify the pattern of the tree circumferences. The metal tubes that hold the structure are hollow on the inside in order
to route the electric system from within, thereby emphasizing the wooden beam.






 back to homepage